İlk kez paylaşıldı: Korona virüs aşısı olanların akciğer görüntüleri!

TAKİP ET

İlk kez paylaşıldı: Korona virüs aşısı olanların akciğer görüntüleri!

Korona virüsle ile mücadelede en ön cephede savaşan hekimler, aşıların son derece önemli olduğunu her defasında hatırlatıyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya ise 2. Doz aşıyı olduktan sonra korona virüse yakalanan kişilerin klinik bilgilerini paylaştı.



Korona virüs salgınında hastalığın hedefi artık genç nüfus olmaya başladı. COVİD-19 aşıları tamamlanan 60 yaş üstü vatandaşlardan bazılarının korona virüse tekrardan yakalanması devam ediyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya ise aşının gerçek yaşam sonuçlarının gözler önüne serdi



2. Doz aşıyı olabilmiş ancak yine de korona virüse yakalanan hastaların akciğer tomografilerini inceleyen Prof. Dr. Özkaya, bu kişilerin akciğer tutulumları olmalarına rağmen hastalığı çok hafif atlattıkları öğrenildi.



Akciğerde Güçlü Değişimler Bugüne kadar aşıların ne kadar etkili olup olmadığı labaratuvarlar üzerinden öğrenilmişti. Şimdi ise bire bir hastanın üzerinden öğrenebilmek mümkün. Prof. Dr. Özkaya şunları ekledi; Vatandaşlarımız aşılarını olduktan sonra ilk gerçek yaşam sonuçlarını yeni yeni almaya başladık. Gerçekten aşı yaptığımızda antikor oluşturuyor ama bu antikor kişiyi koruyacak mı diye merakla beklediğimiz sorunun cevabını, insanlar 2. doz aşısını olduktan bir ay sonra ortaya çıkmaya başladı. Bu hastalar korona virüsü kaptığında yeni yeni korumaya başladığını anladık. Bir örnek vermem gerekirse, 84 yaşında bir hastamız 2. doz aşısını olduktan sonra eşiyle beraber korona virüs oluyor.



Korona virüs akciğer tutulumları olduğu halde çok hafif şekilde atlattılar. 65 yaşında başka bir hastamızı göstermek gerekirse, bu hastamız da 2. doz aşısını olmuş ve aradan 1 ay geçtikten sonra antikor da oluşmuş. Bu antikor bu kişiyi koruyacak mı diye gerçek yaşam sonuçlarına baktığımızda, koronanın hastanın akciğerlerine indiği halde çok hafif atlattığını görüyoruz. 

Eğer bu kişi aşı olmasaydı, hastaneye yatarak daha ağır geçirebilirdi" İfadelerini kullandı