Türkiye'nin usta ismi hayatını kaybetti...

TAKİP ET

Türkiye'nin usta ismi hayatını kaybetti...

Üzücü Haberi Twitter Hesabından Duyurdu. Ataol Behramoğlu paylaşımında, “Kardeşim, yoldaşım, düşündaşım, 65 senelik arkadaşım Aramızdan ayrıldı diyerek açıkladı.

Türk edebiyatının mühim şairlerinden Abdullah Nefes. 79 yaşında h-ayatını k-aybetti. Şair Ataol Behramoğlu, üzücü haberi. Twitter hesabından açıkladı.

Ataol Behramoğlu paylaşımında, “Kardeşim, yoldaşım, düşündaşım, 65 senelik arkadaşım, şair, yazar ayrıca aktivist Abdullah Nefes’i kaybettik” mesajı paylaştı. Abdullah Nefes’in bugün Ankara Karşıyaka M-ezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.



Abdullah Nefes kimdir?
20 Ekim 1941 yılında Ilgaz’da dünyaya geldi. Abdullah Nefes; İlkokulu Kastamonu Gazi Paşa İlkokulu’nda, Liseyi Abdurrahman Paşa Lisesi ve Çankırı Lisesi’nde okudu. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra Ünüversite’yi DTCF ve Hukuk Fakültesi’nde okudu. Hayatı boyunca eğitim ve kültür elçiliği yapmış olan Abdullah Nefes. Yıllarını yeni dergi, hikâye ve şiir kitaplarına harcadı. Hayatı boyunca aktif olmayı, edebiyat yanı sıra Türkiye İşçi Partisi gibi Ankara Parti kollarında bulunarak aktif siyasette Anakara Gençlik Kolları başkanı oldu. Bu sırada Anakara Merkez ilçe başkanı olarak kariyerinde başarılı bir ivme yakaladı. Abdullah Nefes, 1965 yılında Anakara İl Sekreterliğini yürüttü.



Abdullah Nefes;1964 yılında Sosyal Adalet Dergisi ve yayınlarında edebi bir kalem gücü olarak yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1965-1966 yılında Dönüşüm Dergisini çıkardı ve burada da Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptı. Mesleki vizyonuna eşsiz kazanç ve avantaj saunan bu lider kariyer pozisyonları ile adeta mesleğinin en parlak yıllarını yaşadı. 1968 yılında. Türk Sinematek Derneği Ankara şubesini 3 yıl boyunca yöneticilik pozisyonu ile yönetti. Bu arada SER Yayınları kuruluşunda yer alan Abdullah Nefes. 1971 yılında tutuklandı.

Anakara Mamak, Uluncanlar ve Adana c-ezaevlerinde yattı. 1975 Yılında Ankara Dağıtım, Ser Yayınları ve Ser matbaasını kurarak mesleki kariyerine yeniden başlayarak kaldığı başarı çıtasını yeniden yükseltmeye devam etti. Ayrıca Sosyalizm –teori ve Pratik adlı derginin kuruluşunda aktif rol aldı. DGM M-ahkemesince de yargılanan Nefes ( 1990). S-uç terminolojisi, edebi kişilik ve siyasi konjonktür modelinin en saygın isimlerinden olmayı başardı.

1991 yılında çeşitli yöneticilik yapan Nefes ayrıca, Türkiye Yazarlar Sendikası’nda yaklaşık olarak 15 yıl Anakara Temsilcili görevini yürüttü. Abdullah Nefes; 68’liler Birliği Vakfı. 68’liler Dayanışa Derneği, İnsan Hakları Derneği ayrıca Edebiyatçılar Derneği. Birleşik Sosyalist Parti, Barış Derneği ayrıca Türkiye Komünist Partisi kuruluşlarında üye olarak yazın ve düşünce h-ayatına sayısız başarı ve yöneticilik unvanı ekledi.