- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı. Karadeniz’de keşfedilen doğal gazla ilgili de açıklamalarda bulunan Dönmez, yeni keşfin konutlarda ne zaman kullanılacağını da açıkladı.
- Bakan Dönmez Karadeniz’de keşfedilen doğal gazla ilgili şu ifadeleri kullandı: 1 yıl önce keşfin arkasından çıkmıştık. Sonrasında da olumlu gelişmeler oldu. 2023 hedefimiz. İnşallah o gazı getireceğiz. Saha büyük bir saha. Kuyu açılacak. Üretilen gaz boru sistemiyle kıyıya getirilecek ve burada işletilecek. Bunlar tabi zaman isteyen işler. İlk üretime 2023’te geçeceğiz. Karadeniz’deki gaz 2023’te ulusal sisteme bağlanacağız için gelecek. Günlük üretimi 10 milyon metreküp olarak planladık. 2025-25 gibi maksimum üretime çıkacağız. Bugün konutlarımızın ürettiği doğalgaz miktarı da buralarda. Orada ürettiğimiz gazla da konutlarımızın tükettiği gazı karşılayacağız.
- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han İlk aşamada günde yaklaşık 10 milyon metreküp, ikinci aşamada ise günde yaklaşık 40 milyon metreküp doğalgaz miktarına ulaşılması planlanıyor şeklinde ifadelerini kullandı. Filyos Endüstri Bölgesi’nde yer alan operasyon merkezinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Melih Han Bilgin, ‘Deniz tabanındaki doğalgaz üretim sistemi, Karadeniz’de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta olacak’ dedi. ‘Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte ve 2 bin 200 metrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğalgazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şekilde kurulacak’ şeklinde ifadeler kullandı. ‘İlk fazda günde yaklaşık 10 milyon metreküp, ikinci fazda günde yaklaşık 40 milyon metreküp doğalgaz miktarına ulaşılması planlanıyor’ şeklinde konuştu.
- YILDA 4 MİLYAR DOLAR Melih Han Bilgin, çıkarılacak olan doğalgazın Türkiye’nin ekonomik anlamda kalkınmasına ve gelişimine değer katacağını ifade ederek, ‘Bu keşif, Karadeniz’de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük doğalgaz keşfidir’dedi ve konuşmasına ‘Projemizde bugüne kadar çok önemli mesafeler aldık. Yılda 4 milyar dolar değer sağlayacak bu projeyi gerçekleştirmek için çalışıyoruz’ diyerek devam etti. KARADENİZ’DE ÇALIŞMALAR SIKINTISIZ DEVAM EDİYOR Doğal gazdaki fiyat artışlarının ev halkına direkt olarak yansıtılmadığına dikkati çeken Bakan Fatih Dönmez, şu anda hane halkının doğal gaz faturasının dörtte üçünü devletin karşılıyor olduğunu söyledi. Bakan Dönmez, konutlarda kullanılan doğal gaz ve elektrikte yaklaşık olarak 100 milyar liranın devlet tarafından sübvanse ediliyor olduğunu, akaryakıt ile beraber bu miktarın toplam olarak 150 milyar lirayı bulduğunu sözlerine ekledi. Karadeniz’de keşfedilmiş olan doğal gaz konusunda en hızlı üretime hazırlık projelerinden birinin şu anda sürdürüldüğünü aktaran Bakan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: ‘Şu ana kadar bir aksilik olmadı. Bu gazı. 2023’ün ilk çeyreğinde getireceğiz. Bugünden yarına hemen olmuyor. Saha büyük, bir sürü kuyu açıp üretime hazırlayacağız. Üretilen gaz boru hattıyla kıyıya gelecek, işlenecek’ dedi ve ‘Ulusal sisteme bağlanacağı için herkes kullanabilir hale gelecek. 2025-2026 civarında plato dediğimiz maksimum üretim seviyesine ulaşacağız. Sonrasında 20 yıl boyunca evlerin gazı bizim doğal gazımız olacak’ şeklinde konuştu. Karadeniz’de çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Dönmez, ‘Sakarya Gaz Sahası’nda ocak-şubat gibi keşif amaçlı sondajımız olacak. Arkadaşlarımız alanı çözdüler ve ümitvar konuşuyorlar. Keşif inşallah olur. Olursa 540 milyar metreküplük miktar artmış olacak’ dedi ve konuşmasına devam etti Bakan Dönmez, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarına Ünye’de devam ettiğini belirterek, Yavuz sondaj gemisinin de hazırlıklarının tamamlanmasıyla sahada görev alacağını da konuşmasına ekledi.
- 3600 ek gösterge ile ilgili merak edilen birçok soru var. Hürriyet yazarı Noyan Doğan, okuyucularından ‘Ben de yararlanabilir miyim?’, ‘Beni nasıl etkileyecek, maaşım artacak mı?’, ‘3600 ek gösterge çıkarsa erken emekli olabilir miyim?’ gibi sorular geldiğini belirtti ve önemli detaylar aktardı.